Тихомир Стойчев е бил поканен в американското финансово министерство

Посланикът на България в САЩ Тихомир Стойчев е бил поканен в американското финансово министерство, съобщи “24 часа”. Според дипломатически източници от София темата на разговора е била законът “Магнитски”, но повече детайли не ни бяха дадени.

НАРУШЕНИЯ В ТОТАЛИЗАТОРА: Фирма от списъка "Магнитски" в договор с Тотото

На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима българи - на бизнесмена Васил Божков, на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и на Илко Желязков - бивш заместник-шеф на Държавната агенция за технически операции (ДАТО). От дни усилено се коментира, че към този списък ще бъдат прибавени нови имена, с които на държавни фирми и ведомства не се препоръчва да правят бизнес.

Прокуратурата иска още информация от САЩ по Закона "Магнитски"

Източници от българското външно министерство неофициално допълниха, че от дипломатическата ни мисия във Вашингтон е пристигнала официална нота за съдържанието на разговора на Стойчев в американското финансово министерство.

В средата на юни бизнесменът Васил Божков поиска да бъде заличен от санкционираните по закона “Магнитски”. Делян Пеевски нае международна адвокатска кантора, която да го представлява в САЩ при оспорването на включването му в санкциите. Междувременно българското правителство създаде свой черен списък на 97 фирми и лица, които са свързани с тримата българи, санкционирани по закона “Магнитски”. От него бе извадена гръцката “Интралот”, която преди години имаше общ бизнес с Божков. Известни български юристи са категорични, че подобен “черен списък” няма правна стойност, и очакват чрез съдебни дела списъкът рязко да намалее.