Отговор дава диетологът проф. Донка Байкова
Корифеят в храненето и диететиката - проф. Донка Байкова разказва какво трябва да консумират хората, които наскоро са претърпели коремна операция. Тя дава полезни насоки какви храни да избираме, начините по които да ги приготвяме, за да се радваме на добро чревно здраве.
Професор Байкова заяви в предаването "Пулс" по NOVA NEWS, че захранването в следоперативния период започва с течни храни, след това по-леки, пасирани, щадящи лигавицата храни - моркови, картофи, оризова добавка. На третия и четвъртия ден вече се включвата и белтъчините от животински произход - първо извара, след това риба, задушена.
Приготвянето на храните винаги трябва е такова, че тя да бъде лесноусвоима от организма.
Проф. Донка Байкова подчерта, че постепенно се включват всички храни, за да стане приемът на необходимите вещества комбиниран и пълноценен.
Вижте повече във видеото.
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.