Сред тях имало и група от 6-7 годишни

30 деца останаха девет часа в блокиран в полето влак без храна и вода. Влакът, с които учениците се връщали от лагер на морето, остана блокиран недалеч от Букурещ заради авария на жп линията. Влакът пътувал от Констанца за Арад, а сред децата имало и група от 6-7 годишни, отбелязва сайтът Зиаре.

С багаж и дете по релсите: Пътници блокирани с часове без вода, храна и алтернативен транспорт

Румънската опозиция поиска оставката на транспортния министър, а премиерът отправи "завоалиран упрек" след инцидента. Началникът на румънските държавни железници ЧеФеРе реагира с раздразнение на журналистически въпрос по темата: "Защо ме питате мен? (...) Ако е паднало дърво на линията, локомотивът не може да го прескочи. Говорете с тези, които контролират движението. Опитайте се вие да намерите решение за прехвърлянето на 1000 пътници в полунощ", заяви директорът Овидиу Византе за телевизия Антена 3. Той добави, че децата ще получат храна и вода, "когато пристигнат в Букурещ".

Премиерът Флорин Къцу критикува "завоалирано" министъра на транспорта Каталин Друла, който е член на по-малкия коалиционен партньор "Съюз за спасение на Румъния-ППЛЮС", затова, че не уволнил директора на ЧеФеРе след реакцията му, отбелязва Зиаре.

Влакът Варна - София пристигна с близо пет часа закъснение

"Ако директорът на ЧеФеРе работеше в правителството, вече щеше да си бъде вкъщи", написа премиерът във Facebook. Същевременно националистическият Алианс за единство на румънците (АЕР) поиска оставката на транспортния министър.

"АЕР иска оставката на министъра на транспорта Каталин Друла като минимален и естествен жест на някаква отговорност, след като миналата нощ във влака Мангалия - Арад пътниците, сред които 30 деца, връщащи се от лагер, бяха принудени да стоят девет часа насред полето - без вода, без храна, без климатик", се посочва в съобщение на партията, цитирано от Аджерпрес.

Бурите през изминалата нощ в Румъния причиниха аварии на системата за захранване и доведоха до закъснения от по няколко часа на редица пътнически влакове. Същевременно при друг жп инцидент снощи два товарни влака се сблъскаха при град Фетещ, окръг Яломица, причинявайки само материални щети.

Източник: БТА