Заболелият е открит през изминалата седмица

Първи за годината случай на салмонелоза регистрираха в област Велико Търново. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция, цитирани от "Фокус. Заболелият е открит през изминалата седмица. Той е от община Велико Търново и състоянието му е добро.

СЗО: Нова пандемия заплашва със зараза 10 млн. души до 2050 г.

Салмонелозата е широко разпространено чревно заболяване, което засяга както хора, така и животни. Най-честата клинична форма е салмонелният гастроентерит, който протича тежко при кърмачета. Инкубационният период е кратък – между 6 и 48 часа, но при някои форми може да продължи до 7 дни. Първите симптоми са повишена температура, болки в корема, чести повръщания и диария. При тежките форми настъпват обезводнявания на организма, замъглено съзнание и възпаление на различни органи, като състоянието изисква болнично лечение.

В РАЗГАРА НА ЛЯТОТО: Инспектори проверяват спазват ли се изискванията за храната, която се продава в парковете и край плажа

През изминалата седмица в областта е отчетен и нов пациент с туберкулоза, заразеният е от община Лясковец. Установени са и по един случай на варицела, ентероколит и ротавирусен ентерит в община Велико Търново.