Същевременно някои европейски страни затягат противоепидемичните мерки

В разгара на четвъртата вълна на пандемията от COVID-19 мерките в европейските страни коренно се разминават. Докато Великобритания облекчава ограниченията за влизащите ваксинирани в страната, Германия затяга граничния контрол.

Ваксинираните срещу COVID-19 в България надхвърлиха милион

А на фона на растящите нови случаи, ваксините поскъпват. Pfizer и Moderna са вдигнали цените в най-новите си договори за доставка за Европейския съюз, разкрива в. „Financial Times”. Препаратът на Pfizer поскъпва от 15,50 до 19,50 евро. Цената на Moderna става 21,50 евро при 19 евро досега. На този етап Европейската комисия не е коментирала информацията и по принцип не дава подробности за цените на купуваните ваксини. Няма коментар и от страна на фармацевтичните компании. През май Евросъюзът подписа нов договор за ваксините на Pfizer, като 1,8 милиарда от тях трябва да бъдат доставени до 2023 г.

Германия пък затегна режима за пристигащи в страната. Полицаи спират на случаен принцип автомобили и проверяват пътуващите в тях. Причината е ръстът на броя на заразените с коронавирус. Притесненията на правителството са, че почиващите ще се върнат от чужбина заразени с Делта варианта.

В Израел разработват ваксина срещу COVID-19 под формата на хапче

Междувременно хиляди протестираха в Берлин срещу наложените антиепидемични мерки. Демонстрантите нарушиха забраната за събирания и се наложи полицията да разпръсне недоволните. Арестувани са повече от 500 души.

От днес напълно ваксинираните лица, пристигащи в Англия от САЩ и Европейския съюз, ще влизат без да бъдат поставяни под карантина. Единственото изключение е за хората, идващи от Франция, които и занапред ще бъдат поставяни под задължителна карантина. Това решение на Лондон предизвика остра реакция от Париж.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК