От началото на годината седем жени са били убити в страната

Жена на 43 години е била застреляна с пистолет от мъжа си в таверна в Лариса, в която е работела. Преди четири дни бе извършено убийство на жена близо до Атина, предаде АФП.
Новото убийство предизвика шок в страната, в която са извършени седем убийства на жени от началото на годината.

Въоръжен с пистолет, 54-годишният съпруг е влязъл в таверната и е стрелял осем пъти по жена си, която е била убита на място, съобщават гръцки медии. Мъжът е бил задържан веднага, предаде агенция АНА-МПА.

В петък жена на 31 години бе наръгана с нож и убита в Дафни, близо до Атина, от 40-годишния си съпруг, който след това се предаде на полицията.

От началото на годината в Гърция са регистрирани седем убийства на жени, което показва засилване на домашното насилие в страната. В Гърция "убийството на жена" не фигурира в наказателния кодекс. Домашното насилие в страната отбеляза увеличение от 4 процента през 2020 г. в сравнение с 2019 г. По време на първия локдаун обажданията на телефонната линия, създадена за подкрепа на жените, станали жертви на насилие, се увеличиха с 230 процента.
"Убийствата на жени са върха на айсберга на домашното насилие", посочи по радио Скай Мариа Стратигаки, преподавател по социална политика в университета Пантейон в Атина и специалист по равенсво между половете.

Лявата опозиционна партия СИРИЗА поиска оставката на Мария Сиренгела, главен секретар, отговарящ за равенството между половете, която заяви днес, че тези убийства на жени не означават нарастване на явлението и че "Гърция се намира в по-добро положение от Мексико или Венецуела, където броят на убийствата на жени е много по-голям".

"Убийствата на жени съществуваха от години, има увеличение заради локдауна", посочи Сиренгела, като подчерта, че "жените са започнали в последно време да сигнализират за домашното насилие".

"Става дума за седмо убийство на жена за седем месеца, но правителството и полицията продължават да не взимат никакви мерки и да не разбират, че домашното насилие бележи увеличение, особено след месеци на изолация", подчерта днес СИРИЗА.
 

Източник: БТА