Пожароизвестителната система има поглед върху целия град

Червен код за опасност от пожари в Северозападна и Югозападна България. С най-високия код е и София. Каква е готовността на най-големия град у нас за справяне с природното бедствие провери Благой Цицелков.

Пожароизвестителната система на София има поглед върху целия град. Тя е на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Oбщината, но е свързана и с тази на пожарната. Денонощно в аварийното звено на Столичната община наблюдават от четири пожароизвестителни кули - разположени в Бухово, Красна поляна, Плана и Бистрица, пожарната опасност в цяла София.

Заради пожарите: Със заповед спират почистването на земи (ВИДЕО)

По време на бедствие в готовност за реакция са 44 души към аварийното звено и още 66 доброволци. Идеята е те да оказват съдействие на пожарникарите. Екипите са снабдени с най-новата техника, като камера с поглед от над два километра. Вижда силата на пожара, но открива и хора.

„Едно от новите неща, които са закупени, е термокамера. Имаме специална камера, която се използва при срутвания. Може да се правят тестове дали има затрупани хора”, обясни зам.-кметът в Столичната община Дончо Барбалов.

Най-новата придобивка е и дрон, който може да влезе в контакт с бедстващи. „Дронът е с термокамера и със звук. Той облита около мястото на възникване на пожара, като му се дават различни команди - призовава гражданите да напуснат района”, каза директорът на „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров.

В горещините - експертите призовават да не палим огън на открито. Особено в природни паркове и стърнища.