Той допусна, че американски части могат да останат в страната и след 31 август

Хаосът в Афганистан беше неизбежен, след като Съединените щати решиха да изтеглят военните си. Това заяви президентът Джо Байдън в интервю за Ей Би Си нюз. Той допусна, че американските военни могат да останат и след 31 август. А неизвестността пред Афганистан, след завръщането на талибаните продължава. Отчаяние, гняв и насилие… Така изглежда Афганистан четири дни, след като талибаните завзеха отново властта в страната. Докато Кабул и другите големи градове привидно се връщат към нормалния живот, хиляди афганистанци се опитват да избягат от страната.

Американските военни контролират летището в Кабул, но талибаните са изградили контролно-пропускателни пунктове наоколо и позволяват преминаването през тях само на чужденци. Мнозина очевидци разказват за сцени на насилие от страна на новите управници в Афганистан. В интервю за Ей Би Си нюз президентът Джо Байдън заявява, че хаосът в Афганистан е бил неизбежен, след като Съединените щати решиха да изтеглят военните си. 

 

 

„Идеята, че талибаните могат да превземат страната, се основава на възможността по някакъв начин 300 000 войници, които сме обучили и екипирали, просто да се сринат и да се предадат. Не мисля, че някой е очаквал това да се случи”, категоричен е президентът на САЩ Джо Байдън.

Протестиращи излязоха в Джалалабад против талибаните

Джо Байдън допуска, че американските войници може да останат в Афганистан и след 31 август, ако дотогава не са изведени всички граждани на Съединените щати.

Въпреки опитите на талибаните да покажат ново лице, много афганистанци не вярват в тази промяна. На различни места образите на жените се заличават. От Обединените арабски емирства, където избяга след идването на талибаните, афганистанския президент Ашраф Гани заяви, че е напуснал Кабул, за да предотврати кръвопролитие и опроверга съобщенията, че е взел със себе си голяма сума пари.

Талибаните с първа пресконференция, след като взеха властта

„Ако бях останал президент на Афганистан, щях да бъда обесен пред очите на афганистанския народ. Това щеше да бъде ужасно бедствие за страната ни. Не се страхувам от достойна смърт, но не искам и безчестие за Афганистан”, заяви Ашраф Гани, досегашен президент на Афганистан.

Ашраф Гани добави, че преговаря да се върне в Афганистан и да продължи да работи за справедливост в страната. Съединените щати обаче подчертаха отново, че не смятат бившия президент за фигура, която има влияние в Афганистан.