То стартира във Франция и цели защита на жените от посегателствапо време на фестивали

Във Франция стартира ново мобилно приложение за защита на жени от сексуално насилие и посегателства по време на фестивали, съобщи АФП. Приложението "Safer" е разработено от организаторите на фестивала "Марсатак" в Марсилия и ще бъде използвано за първи път през уикенда.

Новият продукт дава възможност на потребителите да изпратят сигнал за помощ. Успоредно с това организаторите са осигурили екипи на мястото на фестивала, които да се намесват бързо при подаване на сигнал. На територията на фестивала е създаден и специален щанд, където да се потърси помощ при нужда.

Потребителите могат да използват приложението и анонимно, за да подават сигнали, ако са станали свидетели на сексуално посегателство. Всеки, който се чувства под заплаха или неудобно по някаква причина, също може да използва приложението.

Създадоха приложение, помагащо на жени в опасност

"Доброволци получават сигнала", обясни координаторът Марк Бриел пред Франс енфо. "С помощта на временна геолокационна система доброволците намират намиращите се в беда и се намесват за разрешаване на ситуацията". При нужда се търси съдействие и от службата по охрана на фестивала.

Необходимостта от повече мерки за сигурност за жените в публиката на фестивали се очерта след провеждането на няколко проучвания във Франция. Според резултатите от едно от тях 50 на сто от анкетираните жени казват, че се чувстват несигурни по време на фестивали или са били обект на сексуално насилие.
 

Източник: БТА