Той призова да се обърне специално внимание на рисковете

Глобалното затопляне и стопяването на вечните ледове могат да доведат до „пробуждане“ на неочаквани вируси с непредсказуеми последици за човечеството, смята лауреатът на Нобелова награда за мир Рае Квон Чунг.

Според него, поради топенето на ледовете в тайгата и тундрата на Сибир, древните болести и вируси от този регион може да се „събудят“ отново. Той призова да се обърне специално внимание на рисковете, свързани с топенето на вечната замръзналост.

"Не можете да предвидите кой вирус, съществувал в праисторическата ера или преди стотици хиляди години, може да се появи отново. Те се връщат... Сигурен съм, че има всякакви вируси, с които никога досега не сме се сблъсквали", каза Рае, добавяйки, че човечеството трябва да бъде подготвено за подобни предизвикателства и да реагира бързо на тях.

По-рано руски учени обърнаха внимание на факта, че топенето на вечните ледове поради затоплянето на климата може да доведе до появата на части от древни екосистеми, включително вируси, на повърхността. Например изследователи вече съобщават, че в останките на мамути е открит антракс.

Източният икономически форум (EEF) се провежда на 2-4 септември в кампуса на Далекоизточния федерален университет във Владивосток. Основната му тема тази година са новите възможности за Далечния изток в променящия се свят. 

Източник: БГНЕС