От министерството заявиха, че могат да помогнат със съфинансиране на проекта

Община Айтос трябва да измени Общия устройствен план, за да се проектира обходен път, който да изведе тежкия трафик извън града. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който посети мястото на тежката катастрофа, която стана през септември и отне живота на млад баща и двете му деца, предаде БГНЕС.

"В приетия през 2018 г. ОУП на Айтос за съжаление няма предвиден обходен път. Затова сме тук да предложим да се направи проект на този път, но основната инициатива трябва да е на общината. Изисква се и кръгово кръстовище, но инициативата пак трябва да е на общината. Изменението на плана е ангажимент на общината", заяви Шишков.

Кметът на Айтос Васил Едрев обаче не се ангажира със срокове. 

Две деца и баща им загинаха при тежка катастрофа в Айтос (ВИДЕО+СНИМКИ)

От МРРБ заявиха, че могат да помогнат със съфинансиране на проекта и пътни експерти, тъй като се оказа, че общината не разполага с такива. Зам.-министър Шишков каза още, че успоредно с изменението на ОУП ще започне и проектирането на обхода, за да се скъси времето за изграждането му.

На 13-ти септември в Айтос тежкотоварен камион помете лек автомобил, в който пътувало цяло семейство. На място са загинали бащата, на 33 години, и двете му деца - на 5 и 9 години. 

В Айтос недоволни от ограничителните мерки за камионите

За месец от катастрофата на пътя е поставен знак, забраняващ преминаването на ТИР-ове над 12 тона на пътя от Руен за Айтос. МВР постави и кутия за стационарна камера, която все още не работи и постоянен полицейски патрул на входа на Айтос. Жителите на града, които присъстваха на срещата на зам.-министър Шишков с кмета на града останаха недоволни от дългите процедури, които предстоят по изменението на плана и проектирането на обходен път. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.