Той коментира закриването на специализираните съд и прокуратура

Главният прокурор Иван Гешев участва в 15-ия годишен Консултативен форум на главните прокурори от страните членки на Европейския съюз, който се провежда в град Хага, Нидерландия. Това съобщиха от Прокуратура.

Събитието е организирано от Евроджъст и преминава под председателството на главния прокурор на Словения – Драго Шкета, главния прокурор на Хърватия – Злата Шипек, и главния прокурор на Германия – Петер Франк. Във форума участват ръководителите на прокуратурите на страните членки на ЕС и националните представители на държавите в Евроджъст.

Гешев: Законът за Бюрото за защита – писан на коляно

В рамките на изказването си в сесията, посветена на защита на независимостта на прокуратурите в ЕС, Иван Гешев изрази опасенията на българската прокуратура, че ако се стигне до закриване на органите на специализираното правосъдие у нас, това ще доведе до сериозни затруднения при изпълнение на ангажиментите на България спрямо Европейската прокуратура и Евроджъст.

„Засягането на независимостта на прокуратурата представлява реална пречка пред усилията за противодействие на престъпността в европейски план“, посочи още Гешев в изказването си пред Консултативния форум на главните прокурори на държавите членки от ЕС.

Гешев за съдебните реформи: Обезкостяване и тричане на българите. Ще има бум на престъпността като от 90-те

Годишната среща на ръководителите на прокуратури в ЕС е на тема: „Дигитализация на правосъдието: Влияние върху наказателното разследване в ЕС“. Участниците във форума бяха запознати със Стратегията за дигитализация в правосъдието на Европейската комисия, предизвикателствата при нейното имплементиране на национално ниво и възможностите за засилване на взаимодействието и обмяната на опит между страните.

Друг основен акцент във форума е и стартиране на работата на Европейската прокуратура. Във връзка с това европейският главен прокурор Лаура Къовеши и нейният екип информираха участниците за дейността на структурата през първите месеци от нейното функциониране.

В рамките на Консултативния форум главният прокурор Иван Гешев проведе и работни срещи, в които бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес, независимостта на прокурорската работа и обсъждане на развитието на Консултативния форум, с цел утвърждаване правовия ред и върховенството на закона в държавите членки на ЕС.