Утре Общото събрание на съдиите ще направи повторен опит за гласуване

Ниска активност провали избора на двама нови членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Нито един от номинираните - Деян Денев от Варненския окръжен съд и Марина Михайлова от Върховния административен съд, не успя да събере достатъчно подкрепа. Право на глас имаха над 2200 съдии, но вота си дадоха само 30% от тях. За следващата неделя е насрочено ново гласуване. 

Такъв развой на гласуване не е имало досега при нито един избор. До ниската избирателна актовност се стигна след писмо на Съюза на съдиите, което призова магистратите да бойкотират Общото събрание и последвала подписка на други съдии, които застанаха на същата позиция.

Утре Общото събрание на съдиите ще направи повторен опит за гласуване, като нужните гласове, за да се счете за легитимно, са 33 процента или малко над 700 съдии.

Малко над 25% избирателна активност на изборите за членове на ВСС

Кандидатите за двете места са двама - Марина Михайлова и Деян Денев. Съдиите в цялата страна избират свои представители във Висшия съдебен съвет. До извънредното гласуване се стигна, след като като двама техни колеги - Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, подадоха предсрочно оставки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Ниска активност провали избора на двама нови членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.
Нито един от номинираните - Деян Денев от Варненския  окръжен съд и Марина Михайлова от Върховния административен съд, не успя да събере достатъчно подкрепа. Право на глас имаха над 2200 съдии, но вота си дадоха само 30% от тях. За следващата неделя е насрочено ново гласуване.