От „Ученически отдих и спорт” обвиниха ведомството, че не ги е запознало с одита, за да изчистят проблемите

„През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици”. Това обяви на брифинг образователният министър Николай Денков. Той допълни, че за тях са платени 8 милиона лева.

По думите му не са открити никакви документи, които да удостоверяват, че е имало такива почивки, извършени от дружеството „Ученически отдих и спорт”, регистрирано през януари 2005 г. То има 165 държавни имота, които представляват почивни бази.

От МОН уточниха, че злоупотребите нямат нищо общо с Националната програма „Отново заедно".

„Понастоящем в дружеството има 145 почивни бази, показва справка на МОН. По договор от 2 юли 2019 г. то е длъжно на осигури отдих на малко над 48 хиляди ученици в поне 30 бази за срок от 3 години. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък”, посочи Денков.

МОН изплаща по 30,46 лева за всяка нощувка, реализирана от ученик. Децата доплащат по-малки суми – 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска. Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило и за които е получило средства от МОН.

МОН спира приема на заявки за "Отново заедно"

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. УОС е поискал и получил от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца. А в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, вкл. учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на УОС. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв.

След първия одит на МОН в УОС през август тази година ръководството на дружеството признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 009 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи. Не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени в друг период.

Заради споменатата „грешка“ в резервационната система УОС възстанови на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв.

Безплатната почивка за учениците - добра възможност или само добро намерение

Изненадващите проверки на МОН в 18 почивни бази на УОС през това лято са установили хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от ведомството. Такава е например ПБ „Фиш фиш“ – к.к. Албена, която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г. Според УОС само през юни и юли т.г. там са „почивали“ 535 ученици и са „реализирани“ 5351 нощувки. През последния летен сезон ПБ „Кранево - Русе“ също не е приемала туристи. За юни и юли т.г. в резервационната система на дружеството обаче са записани 4226 нощувки на 522 ученици. Подобен е случаят с ПБ „Балчик СПТУ - Шумен“ – гр. Балчик, за която УОС е декларирало 5628 нощувки на 771 ученици за същите два месеца.

 

 

Тези бройки са включени в ежемесечните справки на УОС за броя осъществени нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава информация е трябвало да бъде представяна на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юни 2020 г. търговското дружество е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети.

Училищата вече могат да кандидатстват в програмата за летните почивки

Фиктивните резултати на УОС са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите три месеца на 2020 г. например изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно. На 16 юли т.г. възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати (975 лв.) „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на МОН са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на УОС. Ето защо министърът на образованието и науката ще подаде сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество.

Екип на NOVA потърси за коментар и бившия образователен министър - Красимир Вълчев, в чийто мандат е сключен договорът с дружеството.

„Спомням поне две проверки на дружеството, които са констатирали проблем с отчитането на броя на нощувките. Ако има нарушение се сменя ръководството и се дава на прокуратурата. Не съм давал нарочни пресконференции за разлика от сегашния екип”, каза той.

Резултатите от проверката ще бъдат дадени на прокуратурата, заяви проф. Денков. И още разкрития - фиктивните финансови резултати на дружеството са били аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Справка показва, че в началото на миналата година директорът Емануил Райчев е получавал възнаграждение от 17 минимални работни заплати месечно - или малко над 10 хиляди лева.

От „Ученически отдих и спорт” изпратиха писмена позиция до медиите, в която посочват, че одитният доклад, който цитира на брифинг министър Денков, не е бил изпратен до дружеството.

Ето и целия й текст: 

"Днес министърът на образованието и науката проф. Денков изнесе пред медиите част от одитен доклад, според който за 4 месеца са констатирани хиляди фиктивни почивки в  базите на УОС.  Министър Денков прави това в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди да се изнасят данните публично. Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направят съответни възражения.

Министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно, тъй като част от цифрите категорично си противоречат. Ако той наистина твърди, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това означава, че за последните 3 години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава.

Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис YOC е получило 1 710 000 лв. срещу предоставени фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари.

Припомняме, че сегашното ръководство на YOC получи управлението в изключително тежко финансово състояние със задължения от 2.5 млн. лв., а в момента дружеството няма текущи задължения.

В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на YOC, да се запознае първо с проблемите, в т.ч. и изключително тежките последствия от COVID кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков.

В същото това време МОН пусна ваучери за по 100.00 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на YOC и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция.

Такова действие тълкуваме като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм.

Министър Денков сподели, че ще назначи още двама души в ръководството на YOC. Ако е вярно твърдението му, че то е в тежко финансово състояние, необходимо ли е да се дават още 100 000 лв. за възнаграждения, вместо да се вложат в обновяване на материалната база.

Обвиненията в документни измами са предположения на министъра и те трябва да бъдат доказвани по съответния ред.Тъй като ние не разполагаме с одитния доклад очакваме все пак той да ни бъде предоставен и след като се запознаем със съдържанието по същия начин публично пред медиите ще го коментираме."

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.