Учени от Миланския университет са открили в провинциите Бергамо и Бреша широкоразпространения в Южна Корея, Япония, Северен Китай вид Aedes koreicus

Опасен вид комари, които могат да пренасят смъртоносни болести, са се появили в северната част на Италия, според проучване на учени от университета на Милано, публикувано в специализираното издание "Паразитс енд вектърс".

Това са т.нар. "корейски" кръвосмучещи насекоми, принадлежащи към вида Aedes koreicus.
"Разпространението на чуждестранни видове комари се благоприятства от различни фактори, включително от климатични условия, непрекъснато движение на хора и стоки, среда, подходяща за развитието на техните ларви", се отбелязва в изследването.

Учените от Миланския университет са открили само в северните италиански провинции Бергамо и Бреша около 6 хиляди ларви и стотици яйца на Aedes koreicus - широкоразпространен вид в Южна Корея, Япония, Северен Китай, както и в някои региони на Русия.

Могат ли комарите да ни заразят с опасни болести (ВИДЕО)

Според специалистите, за разлика от много други видове кръвосмучещи, "корейските" комари понасят добре студа и сега активно се разпространяват в хълмистите и планински райони на Северна Италия.

Фактът, че този вид е идентифициран в Бергамо, дава основание на учените да предположат, че комарите са влезли в провинцията през международното летище, намиращо се там.

Насекомите от вида Aedes koreicus са потенциални носители на вируса на японския енцефалит, който според Световната здравна организация е водещата причина за вирусен менингит в много страни в Азия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА