Властта ще трябва да реши и кой ще плаща за наема

На Министерски съвет /МС/ е възложено по Изборния кодекс да определи условията и реда, по които ще се съхраняват машините за гласуване, очакваме от тях да вземат решение. Това обясни пред БТА говорителят на Централна избирателна комисия /ЦИК/ Росица Матева, помолена да коментира има ли развитие във връзка с казуса за съхранението на машините, след като вчера от "Карго-партнер" ЕООД разпространиха официално изявление за съхранението на машините за гласуване в логистичен център на фирмата в София. Според изявлението, държавата не е сключила договор с "Карго-партнер" и машините за гласуване се намират в склада на фирмата, де факто без правно-търговско основание.

ЦИК уведоми премиера за проблем със съхранението на машините за вота

Матева каза, че на проведена среща между ръководството на ЦИК и работна група в МС е било уточнено, че е уместно машините до изборите и след тях - до края на ноември, да останат в този склад, в който са в момента, и трябва да се уреди въпросът с плащането на наема. Но МС трябва да вземе решение, за да определи този склад и кой ще плати наема - дали МС, или ще бъде възложено на ЦИК и съответно трябва да бъде предвиден бюджет, отбеляза тя.

Матева уточни, че до ЦИК не е достигала тази позиция на фирмата, собственик на склада, а са разбрали за нея от медии.

Комуникацията между ЦИК и МС за уреждане на помещение, в което да се поставят машините, е от лятото, откакто сме изплатили цената на устройствата, и тя продължава, информира още говорителят на ЦИК, като отбеляза, че всяко писмо и всяка информация, която комисията получава във връзка със склада, се препращат на МС.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ 2 в 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.