След фалита на компанията хиляди останаха без застраховки на пътя

Приключи арбитражното дело, образувано по иск на българския Гаранционен фонд срещу Гаранционния фонд на Кипър пред Съвета на бюрата във връзка с несъстоятелността на застрахователна компания "Олимпик", съобщи Гаранционният фонд.

Обявиха ликвидацията на „Застрахователна компания Олимпик - клон България“

Основното заключение в арбитражното решение е, че Конвенцията от 1995 г. за правото на регрес между гаранционните фондове е приложима по случая, съответно кипърският Гаранционен фонд е отговорен по отношение на застрахователните договори, сключени чрез българския клон на "Олимпик". Решението на арбитъра е първата важна стъпка в процеса по осигуряване на възможност лицата, които имат вземания по застрахователни договори, сключени чрез българския клон на застрахователна компания "Олимпик", да получат обезщетения, пише в съобщението.

КФН поиска информация за "Олимпик" от Кипър

След потвърждение, че кипърският Гаранционен фонд ще се съобрази с решението на арбитъра, като следващ етап предстои провеждането на преговори за изработване и сключване на Техническо споразумение, с което да се уредят процедурите и механизмите по разплащанията. Те предвиждат разплащанията по вземанията да бъдат извършвани от българския Гаранционен фонд, а изплатените от него суми да бъдат възстановявани от страна на кипърския Гаранционен фонд. Гаранционният фонд ще оповестява своевременно информация за развитието на процеса.

СЛЕД ФАЛИТА НА „ОЛИМПИК”: Десетки хиляди шофьори - на пътя без застраховка

Доколкото обхватът на Конвенцията е ограничен до инциденти, възникнали на територията на България, българският Гаранционен фонд ще има право на възстановяване и на разходите си към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи по системата "Зелена карта", ако инцидентите, във връзка с които са изплатени суми на компенсационни органи, са възникнали в България.

Стартира делото по казуса "Олимпик", първото заседание продължи 15 минути

До арбитражното дело се стигна, след като кипърският Гаранционен фонд отказа да признае приложимостта на Конвенцията за правото на регрес между гаранционните фондове от 1995 година и съответно да поеме отговорност по отношение на застрахователните договори, сключени със застрахователна компания "Олимпик" - клон България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА