Окончателното решение на КЕВР ще стане ясно в края на месеца

Енергийният регулатор разглежда искането на "Булгаргаз", което предвижда поредно поскъпване. Според разчетите от 1 ноември цената на синьото гориво може да увеличи с 31.9% или до цена от 124,76 лв. за мегаватчас, съобщават от КЕВР. Този месец, природният газ вече поскъпна с 36%, а на годишна база скокът е над 200%.

"Газпром" е готов да увеличи доставките за Европа

На закритото заседание беше обсъден и вариант цената на природния газ от 1 ноември да бъде по-ниска от тази за октомври. От КЕВР посочиха, че има фактори, които би трябвало да направят устойчива тенденцията за намаляване на тарифата. Като основание за по-ниска цена посочиха решението на президента на Русия Владимир Путин, който обяви, че от 8 ноември "Газпром" започва да запълва газовите находища в Европа. Другата причина е, че въвеждането в действие на "Северен поток-2" няма да наруши снабдяването с природен газ по другите маршрути, по които се доставя природен газ от Русия чрез "Газпром" за останалите европейски страни, което вчера посочиха от Министерството на икономиката на Германия.

Русия обяви, че ще доставя повече газ след 10 дни

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов съобщи, че на 27 октомври е подписан договор между "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг. Доставките са гарантирани за ноември. Павлов посочи, че очакват трайно решение, което ще позволи „Топлофикация София“ да заплаща регулярно своите доставки.

От „Булгаргаз“ ЕАД обявиха, че всички необходими количества за българските потребители са гарантирани като важен фактор за това са и нагнетените количества природен газ в ПГХ Чирен, които са с 15% по-големи в сравнение със същия период на 2020 г. Николай Павлов подчерта, че въпреки  забавянето на изграждането на интерконектора IGB дружеството внася максимално възможни количества по договора с Азербайджан. Те влизат в ценовия микс и осигуряват ценови ползи за потребителите.   

По повод на изнесените от „Булгаргаз“ ЕАД данни председателят на КЕВР доц. Иван Иванов изтъкна, че доставяният природен газ от Азербайджан е над 4 пъти по-евтин в сравнение с цената по договора с „Газпром экспорт“, което е благоприятно за потребителите у нас.

БЕХ купи дълга на „Топлофикация София” към „Булгаргаз”

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.