ГЕРБ коментира идеята ден след решението на КС за Кирил Петков

Решението на Конституционния съд за Кирил Петков продължава да разпалва политическите страсти. Днес от ГЕРБ заговориха за импийчмънт на президента Румен Радев. Според партията решението за това трябва да е на народа. ДПС също атакуваха държавният глава, че е действал съзнателно при подписването на указа. А според Мая Манолова подобно искане е „екзотично”.

Ден след решението на Конституционния съд за Кирил Петков, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов коментира идеята за импийчмънт на президента Румен Радев. „Провалът на неговото правителство  във всяко едно отношение, всяко едно отношение е толкова видим, че ние не сме имали президент да нарушава Конституцията. Не сме имали. Да се меси в Конституционния съд”, заяви Бойко Борисов, председател от ГЕРБ. Инициативата за това обаче нямало да дойде от партията му.

Документите, подписвани от Кирил Петков, могат да се оспорват един по един

Според Мая Манолова основания за такава правна процедура няма.  „Екзотична идея, даже смешна. Издава отново паник атаки в ГЕРБ. Ако са прочели Конституцията за искане на импийчмънт е необходимо тежко нарушение на  конституционни норми, в случая няма никакво нарушение, защото президентът няма задължение да проверява декларации”, посочва Мая Манолова – „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

ДПС видяха в подписването на указа умишлени действия. „Съзнателно е нарушил Конституцията тогава и сега заявява, че Конституцията е била неправилна и пак е кандидат и за втори мандат….Колеги, това е огромно, огромно отстъпление от демокрацията и демократичните принципи”, категоричен е Мустафа Карадайъ.

До момента останалите партии не са коментирали има ли вероятност от импийчмънт месеци преди края на мандата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК