Благой Цицелков ни среща с млади хора, за които будителството е начин на живот

Застинали портрети на стените в кабинета по история. Може би за мнозина това е представата за "будител". За други обаче работата в полза роду е начин на живот. Тиберий Баръмов, който е млад учител по история от София, осъзнава обаче, че нужда от будители има и днес, макар и да се надява да няма такава.

„Будителството, както го разбирам аз, е да обичаш работата си, да го правиш със страст, желание. Тогава вече се получава някакъв добър резултат и децата го виждат”, смята той. Баръмов преподава в две училища и поддържа безвъзмездно исторически сайт, който води хиляди читатели в дебрите на миналото.

Трима непознати също правят сайт с безплатно съдържание за ученици и учители. Всичко започнало с въпрос на един син към баща си - "тате, нищо не разбирам от урока".

ДА БЪДЕШ ДАСКАЛ В ПЕКИН: Люба Атанасова пред Диана Найденова

„Преди три години, млад татко на третокласник, започнах да му помагам по един проект. Хубаво се случи самият урок, който създадохме заедно, с целта и той да се учи как се работи дигитално. Установих, че мога да правя такъв тип материали и да ги разпространявам”, разказва Виктор Балабанов. Днес, три години по-късно, платформата опитва да даде отговор на вечни въпроси, като "Какъв да стана, когато стана голям?" или "Защо уча математика?".

„Ние искаме да отговорим на въпроса и да покажем на децата къде може да се развиват, ако те са изследователи или учители, или медици. Те разбират, че им трябват конкретни предмети в училище и по този начин отговаряме на въпроса - защо да уча математика, например”, добавя Ангел Георгиев, който е сред съоснователите на платформата. Тя подпомага и учители с подкаст, който седмично слушат 30 хиляди души. Виктор и екипът му приемат думата "будител"като отговорна титла.

„От друга гледна точка, вероятно можем да търсим аналогии. Будителя дава възможност, аз така възприемам себе си и хората, с които развиваме този сайт”, казва още Балабанов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.