Положителните проби на учители са шест

"37 832 ученици са били тествани. От тях има 5 положителни проби - 2 в София, и по една във Варна, Добрич и Пазарджик", заяви образователният министър проф. Николай Денков относно тестването на учениците от 1 до 4 клас. 3509 са били доброволците, от които 3271 са родители.

МОН получи още 86 000 теста за ученици

2717 са тестваните учители, от които положителните проби са дали 6 от тях. Според министъра тези положителни проби са предпазили от заразяване останалите деца. 1507 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“ също са били тествани. При тях общо три са положителните резултати – два във Варна и един в София.

 

Присъственото обучение е било възстановено за 2538 паралелки, 1471 от които са в София. Доставени са допълнителни 86 000 теста. Те ще бъдат разпределени в Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

„Цялата идея е, че няма единен ден за стартиране на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – тестове налични, родители, които са готови да им тестват децата, и учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е започнал днес, не е проблем. Това за нас е нов модел, който, ако проработи правилно, може да ни позволи да не връщаме децата в онлайн обучение. Това зависи от начина, по който се реализира самото тестване и доколко добросъвестно се изпълнява то”, обясни министър Денков.

С ЩАДЯЩИ ТЕСТОВЕ: Първи присъствен ден за малките ученици

Според него забавянето на тестовете от доставчика не е било очаквано. Наличните тестове ще стигнат за месец.

„Оттук нататък родителите могат да подадат по всяко време декларация за съгласие за тестване. Единственото условие е това да е два дни преди връщането на ученика в клас”, обясни министърът и посочи, че към момента връщането на по-големите ученици в клас не е на дневен ред. Това вероятно ще се случи, след като пристигне доставка на 1,5 млн. теста и се изготви план.

Тестването на учениците стартира в сряда. След това тестове ще се направят в понеделник или вторник, в зависимост от ситуацията след изборите. Следващото тестване ще е в четвъртък. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.