Около 2 000 отиват в Германия, останалите 5000 у дома

Беларус предложи сделка за мигрантите на своя територия. От Минск обявиха, че са изложили плана в последния разговор между президента Александър Лукашенко и германския лидер Ангела Меркел. Очаква се около 2 хиляди мигранти, които в момента са във временен лагер пред оградите на границата, да бъдат изпратени в Германия. За целта ще се изгради хуманитерен коридор. Повечето мигранти от Беларус ще се върнат в родните им страни. Медии вече показаха стотици иракчани на летището в Минск. Те чакат самолети, които да ги върнат у дома. Според Беларус Ангела Меркел ще изложи параметрите на сделката пред останалите лидери на Европейския съюз. Германия уточни, че не са сключвали едностранна сделка с Минск.

Полша обвини Беларус за нападенията на мигранти срещу военни

 „Към днешна дата в Беларус има около 7000 бежанци. Две хиляди са в т.нар. "импровизиран лагер". Между 200 и 500 са на границата, но извън контрола ни, на различни места. Предложението ни е да бъде осигурен хуманитерен коридор за тези две хиляди. Ние поемаме ангажимента да помогнем на останалите 5000, доколкото е възможно, да се върнат у дома”, коментира говорителят на външното министерство на Беларус Наталия Ейсмонт.

Полша започва да строи стена по границата с Беларус

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.