Сред десетките пострадали са и две деца

Трагедия в американския щат Уисконсин. Кола се вряза с висока скорост в коледен парад в град Уекошо и блъсна десетки хора. Сред тях има и деца на възраст между 9 и 15 години. По първоначална иформация жертвите са пет, а ранените - над 40.  Много от пострадалите са откарани в болница.

Тежкият инцидент е станал малко преди 17:00 часа местно време. На кадри от момента на трагедията се вижда как червен автомобил се врязва с висока скорост в участниците, сред които много деца.

„Не разбирахме какво се случва. Аз си помислих, че колата просто иска да изпревари парада. Когато се обърнах, видях, че тя прегазва хората. Всички започнаха да пищят и да бягат настрани”, разказа очевидец.

Шофьорът на автомобила е задържан, докато се опитвал да избяга от местопрестъплението.

„Полицай е стрелял с оръжието си по колата на заподозрения, в опит да го спре. Няма ранени граждани в резултат на тази стрелба”, обясни Даниел Томсън, началник на полицията в Уекошо.

Според близки до разследването, не става въпрос за терористичен акт, а заподозреният е бягал от друго местопрестъпление, когато се врязал в парада.

„Следващото нещо, което чух, бяха писъци, затова се обърнах и видях колата, която идва, как се врязва в група музиканти, която тъкмо е подминала балкона ми. Блъсна двама души, прегази ги и продължи по пътя към парка, който е на края на блока. Продължи да се движи, въобще не спря”, обясни очевидка.

До момента 11 възрастни и 12 деца са приети в болница. Властите обаче предупредиха, че броят на жертвите и пострадалите може да се увеличи, тъй като много хора са били откарани в болница с частни автомобили.

„Училищата в Уекошо ще останат затворени днес. Гражданите да не приближават местопрестъплението. Пътят ще остане затворен най-малко 24 часа”, обясни Даниел Томсън.

Парадът в Уекошо - градче със 72 000 жители - се провежда всяка година в неделя, преди Деня на благодарността. Той включва представяне на карнавални костюми, танцьори и улични музиканти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.