Първият пленарен звънец ще удари доцент Силви Кирилов

Президентът свика Народното събрание на 3 декември, от 9 часа. След като депутатите се съберат, се очаква да започнат и консултациите в парламентарните партии за съставяне на кабинет.  След изборите президентът има едномесечен срок по Конституция да свика Народното събрание. Така след броени дни новите 240 депутати ще влязат в парламента. За някои от тях това ще бъдат първи стъпки в политиката, а други имат богат опит. За разлика от предишните два парламента, когато орисница беше Мика Зайкова, този път на най-високия стол в държавата за няколко часа ще седне лекарят Силви Кирилов.

Обратното броене до старта на 47-ото Народно събрание вече тече. И този път доайен на новия парламент ще бъде депутат от "Има такъв народ". Първият звънец ще удари доцент Силви Кирилов.

Президентът обяви кога свиква Народното събрание

След като  депутатите положат клетва, ще изборат  председател на Народното събрание. Номинации се очаква да има в деня преди официалния старт, когато партиите ще се съберат в сградата на съединението. А след това идва ред на опитите за съставяне на кабинет.

„Президентът заяви,  че ще даде време на политическите партии, които ще се опитат, тъй като става въпрос за една 4-партийна коалиция. Тойй ще им остави малко време, както се казва - да тичат пред вятъра”, посочи проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

От прессекретариата на държавния глава заявиха за Нова, че Румен Радев ще  пристъпи към консултации с парламентарните групи, след като те бъдат сформирани в Народното събрание.

„Конституцията не предвижда срок, в който президентът да провежда консултациите и да бъде връчен указ, но поради забавилата се процедура предполагам, че консултациите ще започнат следващата седмица”, заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

Очаква се да започнат консултациите за министерски номинации

„Разбира се, той може да ги проведе формално, защото те започнаха преговорите за съставяне на правителство още преди да е свикан парламентът”, допълва проф Киров.

Засега заявката е 47-ото Народно събрание да има по-дълъг живот от предишните два парламента. „Поне до 21 януари няма да бъде разпускано Народното събрание - това му дава малко по-дълъг живот в сравнение с предишните. Заради това, че президентът трябва да положи клетва пред НС, за да встъпи във втори мандат”, посочва доцент Киселова.   

Ето и какво знаем за новото, 47-о Народно събрание. То ще влезе в историята, като най-младият парламент до сега. Средната възраст на депутатите е около 40 години, като най-младият е на 23.

2 изцяло нови партии влизат в състава на новото Народно събрание - това са победителят – „Продължаваме Промяната”, и партията с най-малко депутати – „Възраждане”. И двете формации нямат предишен парламентарен опит.

Повече от 10 депутати са родени след 1990-та година. А в състава на Народното събрание ще има специалисти по кибервалути, летец, спортисти и рап певец.

В петък, точно в 9 сутринта, ще удари първият пленарен звънец. Очаквайте удълженото издание на „Здравей, България”, в което ще ви покажем третият опит за сформиране на работещ парламент, в рамките на тази година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.