Основната причина за това е несъгласието им с назначаването на нов управител

Лекари от болницата в Кубрат са подали молби за напускане. Основната причина за действията на медиците е несъгласието им с решението на Общинския съвет за назначаване на нов управител на лечебното заведение, съобщи д-р Павлин Дечев.

Той обясни, че на заседание на местния парламент във вторник дългогодишният ръководител на болницата д-р Павлина Мичева е освободена от длъжност поради изтичане на договора й. За временно изпълняващ длъжността от днес до провеждането на конкурс за титуляр е избрана д-р Леман Балканджиева, специалист по вътрешни болести.

Столичната педиатрия получи голямо дарение от Германия (ВИДЕО+СНИМКИ)

В знак на протест срещу назначението й близо 20 медици, работещи в местната болница са депозирали оставките си. По думите на д-р Дечев част от лекарите от днес вече не са на работа, а друга все още продължават да изпълняват задълженията си до доизлекуването на пациентите, настанени в лечебното заведение. Анестезиологът с 36-годишен стаж в кубратската болница подчерта, че желание да напуснат работа са декларирали и част от медицинските сестри.

Сред мотивите на лекарите за неодобрението на д-р Балканджева са, че тя не е практикувала от години лекарската си професия и не притежава необходимия управленски опит. Смятат също, че съществува риск новият управител да не може навреме да бъде вписан в Търговския регистър, поради което няма да има възможността да оперира с финансови средства, включително и процедурите с дължими парични преводи от Районната здравноосигурителна каса към МБАЛ-Кубрат. Д-р Дечев подчерта, че медиците в болницата имат и опасения от предстоящия фалит на общинското дружество.

Масови оставки на медици в болницата в Дулово

По думите му, макар вече да имат предложения за работа от други болници, лекарите биха оттеглили молбите си за напускане, при условие, че съветниците прегласуват взетото вчера решение.

От ръководството на община Кубрат коментираха, че решението на Общинския съвет за освобождаване от поста на досегашния управител на здравното заведение и назначаване на временно изпълняващ длъжността е взето с мнозинство. Председателят на местния парламент и кметът на общината са категорични, че Кубрат няма да остане без болница и медицински кадри.

Д-р Леман Балканджиева увери, че ще направи всичко по силите си, за да оправдае очакванията и на пациентите, и на колегите си. Тя обясни, че има виждания за бъдещето на лечебното заведение, няма да уволнява никого и ще опита да привлече още специалисти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА