Космическата разходка беше отложена на няколко пъти

Американските астронавти Томас Маршбърн и Кайла Барън излязоха в открит космос, за да подменят повредена антена на Международната космическа станция, съобщиха отНАСА.

Астронавтите започнаха операцията в 14 часа и 15 минути българско време и се очаква да изпълнят задачата си за около шест часа и половина. Антената, която сменят, от известно време е спряла да излъчва сигнал. Това не влияе особено на работата на МКС, но от НАСА държат всички системи да функционират нормално.

Мисията на тримата китайски астронавти приключи успешно (СНИМКИ)

Двамата астронавти трябваше да излязат в открит космос на 30 декември, за да изпълнят задачата, но мисията им бе отменена няколко часа преди планираното начало заради приближаващи към МКС космически отломки.

„Ало, Космос! Говори България!”: Ученици задаваха въпроси на астронавтите от МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

В мисията на Маршбърн и Барън ще помага роботизираната ръка "Канадарм-2", която ще бъде управлявана от МКС от европейския астронавт Матиас Маурер. Освен тях на борба на МКС са американските астронавти Марк Ванде Хай и Раджа Чари и руските космонавти Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА