Никой от гледачите не е проявил симптоми, но сградата е затворена за посетители до получаване на отрицателен тест на животните

При два хипопотама в зоопарка в Антверпен е открит коронавирус, съобщи вестник „Het Nieuwsblad“.

"Миналата година всички бозайници в зоопарка в Антверпен бяха изследвани за коронавирус и в зоопарка не беше открит COVID-19. Сега се появи първи случай, по-специално при хипопотамите", каза ветеринарният лекар Франсис. У двете животни, Иман и Хермиен, се появила хрема и резултатите от изследвания секрет показали наличието на инфекция.

"Резултатът беше отрицателен, но предвид настоящите събития предприех допълнителна стъпка, за да изследвам пробите и за COVID-19, като получих този резултат. Доколкото ми е известно, това е първият случай с този вид. В световен мащаб този вирус е регистриран предимно при човекоподобни маймуни и котки", допълни той.

Според управата на зоологическата градина помещението на хипопотамите е била незабавно затворено за посетители, а гледачите са изследвани и са дали отрицателни резултати. Мерките за сигурност също са затегнати. Освен че носят предпазни маски и дезинфекцират обувките си, служителите вече носят и предпазни очила при контакт с животните, избягват контакт с други гледачи и животни и всеки ден си правят бърз тест. Докато хипопотамите не получат отрицателен тест, сградата ще остане затворена за посетители.

Според ветеринарите Имани и Хермиен вече се чувстват добре. Причината за инфекцията не е ясна. Никой от гледачите напоследък не е проявил симптоми на COVID-19 и сега е невъзможно да се определи дали в някакъв момент не са предали вируса безсимптомно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БГНЕС