Правителство включи армията в спасителните операции

Най-малко седим души са загинали, а 175 са пострадали в резултат на поройни дъждове, излели се над североизточния бразилски щат Баия и съседния Минас Жераис, съобщава порталът "Уол", позовавайки се на спасителните служби. По информация на медията, на границата между двата щата от средата на седмицата бушува циклон, в резултат на който количеството на падналия в района валеж е достигнал 450 мм воден стълб.

В 25 общини на щата Баия е обявено извънредно положение. На някои места това са най-разрушителните наводнения за последните 35 години. Стихията е унищожила няколко моста, два язовира, а движението по три шосета е спряно.

Наводнения в Испания заради бурята "Бара" (ВИДЕО)

Тежки наводнения, предизвикани от непрекъснат дъжд в продължение на седмица, взеха жертви, а 3700 души останаха без дом в Североизточна Бразилия, предадоха световните агенции. Общо, около 70 000 души са били засегнати от наводненията в южната част на Баия и в северната част на щата Минас Жераис.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро прелетя със самолет над наводнените райони, за са получи представа за размера на бедствието. Губернаторът на Баия Руи Коста също посети пострадалите райони. Той обяви извънредно положение в 25 селища. В 31 общини на Минас Жераис също е обявено извънредно положение.

Пожарникари доставяха храна, вода, дюшеци и палатки в градовете, изолирани от бурите, а тежко пострадали бяха евакуирани по въздух до болници. Централното правителство включи армията в спасителните операции.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА