Училищата ще затворят най-късно на 21 декември

Училищата в Нидерландия тази година ще излязат в коледна ваканция една седмица по-рано, тъй като броят на новозаразените с коронавируса остава висок и болниците трудно се справят с наплива от пациенти, съобщи днес нидерландската телевизия RTL, цитирана от Ройтерс.

Училищата ще затворят най-късно на 21 декември в опит да бъде предотвратено предаването на болестта от децата към по-възрастните членове на семействата им по Коледа, съобщи телевизията, позовавайки се на източници в правителството.

Протести в Австрия и Нидерландия срещу COVID мерките (ВИДЕО)

Правителството каза днес, че ще обмисли ранната коледна ваканция на среща за обсъждане на политики за справяне с пандемията. Очаква се, че премиерът Марк Рюте ще обяви мярката на пресконференция в 20:00 часа.

Вероятно той също така ще удължи срока на действие на ограничителните мерки, които са в сила от 28 ноември, включително затваряне на ресторантите, баровете, магазините за стоки, които не са от първа необходимост, и други публични места от 17:00 до 5:00 часа, забраняването на присъствие на публика на спортните събития и препоръката за работа от вкъщи.

Седмичният брой на новозаразените в страната с 17,5-милионно население спадна от рекордните нива след въвеждането на нощния локдаун, но все още е сравнително висок и се задържа на около 85 на 100 000 души.

Броят на пациентите, болни от COVID-19 в болниците се задържа около най-високите за годината нива и на болниците в цялата страна е наредено да отложат всички неспешни операции с няколко седмици, за да се освободят легла в отделенията за интензивни грижи.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

 
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БТА