От неделя се затварят театри, кина, музеи, галерии и увеселителни паркове

"Театрите, кината, концертните зали, увеселителни паркове, музеите и художествените галерии трябва да бъдат затворени, за да се ограничи разпространението на коронавируса, заяви днес премиерът на Дания Мете Фредериксен.

В магазините с площ по-малки от 2000 кв.м и ресторантите броят на клиентите трябва да бъде ограничен. Правителството съветва жителите да ограничат социалните контакти по време на коледните празници, съобщи „Гардиън”.

„Не говорим за затваряне на цялата страна, както направихме миналата година“, каза Фредериксен.

„Нашата цел все още е да запазим възможно най-широки слоеве от обществото без ограничения. Трябва да се редуцира дейността. Всички трябва да ограничим социалните си контакти", призова премиерът.

Повечето от мерките влизат в сила в 8 ч. сутринта в неделя.

Магазини и ресторанти по-малки от 2000 квадратни метра ще трябва да наложат ограничения за броя на клиентите, а ресторантите трябва да спрат да сервират храна и алкохолни напитки в 22 часа и да затворят в 23 часа.

Правителството също така съветва хората да ограничат социалните контакти през Коледа и призова хората да работят от вкъщи, където е възможно.

Рекорден брой нови случаи на COVID във Великобритания

Подобно на много други европейски страни, в Дания се наблюдава ръст на случаите на COVID-19, като здравните власти твърдят, че броят на инфекциите и хоспитализациите се е увеличил по-бързо от очакваното.

Страната отчете в четвъртък 9 999 нови случая, а броят им в петък е над 11 000, каза Фредериксен.

Миналата година Дания беше една от първите европейски държави, които затвориха училища заради пандемията. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК. 

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БГНЕС