Те твърдят, че има двоен стандарт към учениците

Напрежение заради COVID режима в училищата. Родители твърдят, че има двоен стандарт към учениците, които са избрали онлайн обучение спрямо тези, които ходят присъствено. По думите им учители дори заплашвали децата, че няма да завършат годината.

Сигналите са от родители, които са избрали децата им да учат в електронна среда през цялата учебна година - по здравословни причини или от притеснение заради пандемията. В момента така се обучават и всички деца, чиито родители не са съгласни с тестването веднъж в седмицата. Условието е да се извършва т.нар. хибридно обучение - едновременно да се преподава урокът в класната стая и онлайн.

Към екипа на NOVA се обърна майка от Русе, избрала детето ѝ да се обучава онлайн още от старта на учебната година. Не иска да разкриваме коя е от страх да не се отрази на детето ѝ. Жената твърди, че учителите имат различно отношение към учениците, останали вкъщи.

„Когато те искат да вземат участие, не им дават такова право. Те са пасивни слушатели по някои от предметите, по други - не ги включват. Според мен целта е да ги принудят да се върнат присъствено”, смята родителят.

Стигнало се е и до заплахи към децата, че няма да завършат годината и ще отучват през лятото. „Казват, че няма да им приключат първия срок, няма да им признаят контролни и класни. Следователно - през цялата лятна ваканция или някаква голяма част от нея, те ще бъдат присъствено на училище”, допълни майката, пожелала анонимност.

От гражданската организация „Родители за безопасно образование” казват, че ежедневно получават сигнали от родители, че децата им са дискриминирани заради избора да са в електронна среда.

„В момента са привиквани за писмени, присъствени изпитвания в училище, което нарушава наредбата. Също така - абсолютно неправомерно се пишат отсъствия. Децата в момента са оставени изключително на самоподготовка”, коментира Цветелина Димитрова.

Възстановяват присъственото обучение при 30% ученици с тестване или зелен сертификат

Според организацията, откъдето са писали и до министъра на образованието и до началника на РУО-София Ваня Кастрева, децата още са лишени от синхронно обучение, получават предупреждения, че оценките им ще бъдат намалени, говори се неправомерно, че обучението от разстояние в електронна среда е синоним да образователен дефицит, че децата са безотговорни, не са допускани до консултация с учител.

От организацията настояват Министерството на образованието и представителите в 47-то Народно събрание да работят за осигуряване на Обучение от разстояние в електронна среда и извън съществуването на епидемичната обстановка. При прилагането на ОРЕС по избор децата да получават необходимото синхронно обучение и изпитванията по всички предмети и в различните им формати (с изключение на ДЗИ и НВО) да се осъществяват онлайн.

Според Цветелина Димитрова дотук се е стигнало заради учениците, отказващи тестване, които автоматично също преминават в задължително онлайн обучение.

„Ние предупредихме министър Денков, че това ще се случи. Това са деца, които са в обучение в електронна среда по избор, а не защото са отказали тестване. В момента всички са под общ знаменател, което не е редно”, добави Димитрова.

Не е редно едни ученици да бъдат изпитвани онлайн, а други присъствено, смята образователният министър акад. Николай Денков. Преценката обаче остава на учителите.

„Когато наближи периодът на изпитите, а ние сме в него, според мен учителите имат право да поставят известни условия, защото трябва и децата да имат усещането, че всички са изпитвани по един и същи начин - справедливо”, уточни министърът.

Тепърва ще се решава ще има ли промени в лятната ваканция и ще започва ли годината преди 15-и септември, заяви Денков. Чака се решение и на предложението заплатите на учителите да се увеличат с 13,5%.

„Поискали сме увеличение на учителските заплати, така че те да бъдат в рамките на това, което е записано в коалиционното споразумение - около 125% от средната работна заплата”, уточни акад. Денков.

Заделени са и допълни средства за транспорт, извънкласни дейности и квалификация на учителите, допълни министърът. Разговорът с финансовото министерство обаче предстои.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.