Журналистът коментира вчерашното изказване на военния министър и реакцията на премиера

През вчерашния ден премиерът Кирил Петков се разграничи от военния министър във връзка с коментар за разполагане на допълнителни сили на НАТО на територията на България. Според журналиста Емил Спахийски конфликт по темата има и той идва от неразбирането на родните политици.

Петков: Мнението на Янев за войските на НАТО у нас е лично

„Цялата българска армия е натовска. Имаме над 20 хиляди войници в България. На Балканите са разположение около 90 хиляди войници от гръцката армия, също към НАТО. 400 хилядна турска армия, както и около 90 хиляди души от румънската. Колко точно ще се засили присъствието на НАТО, ако се разположат допълнителни 2000 войници- никак”, коментира журналиста в ефира на „Твоят ден”.

По думите му доводът, който се изтъква за разполагането на допълнителни войски, не е основателен.

Стефан Янев: Не са нужни допълнителни войски на НАТО в България

„Причината била напрежението на украинско-руската граница. Украйна не е член на НАТО, подобно нещо не се налага. Има по-важни въпроси, с които Кирил Петков трябва да се занимае. Един такъв е въпросът за колективната отбрана. Америка пък иска да разположи още свои сили в Източна Европа- от Германия на Балканите. Това би било по-евтино, освен това играта с Русия ще се прехвърли на наша територия. И към момента имаме американски войници, разположени на наша територия”, допълни Емил Спахийски.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: