Карлово почете паметта на загиналите българи

Военни почести и панихиди по случай 18-aта годишнина от атентата в иракския град Кербала. На този ден през 2003 година българската база „Индия“ беше атакувана с камион бомба. Освен петимата загинали, в базата бяха ранени 27 български военнослужещи от първия ни военен контингент в Ирак.

В Карлово с военна церемония пред 61-ва механизирана бригада военнослужещите сведоха глава и отдадоха почит пред паметта на жертвите.

Атаката в Кербала остава най-кървавия атентат в съвременната ни военна история, разказва бившият командир на петимата загинали. По време на атентата Георги Георгиев се намирал в сграда на три километра от атакуваната и това спасило живота му.

„Живеехме като братя, но тези неща не се забравят. Отидохме там да помогнем на нашите другари, да отцепим района около базата. Отцепихме района, за да може да идват хеликоптери, линейки и да извозят ранените”, разказа Георгиев.

„Това беше първият ни шок, който казваше, че подготовката ни, тренировката, самото обучение и образованието като военнослужещи имат цена и тази цена колкото е по-добра, толкова повече животи са спасени”, коментира командирът на 61-ва бригада в Карлово бригаден генерал Деян Дешков.

Снимка: БГНЕС

Пред паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм е и майката на 13-ата, последна българска жертва в Ирак. Жената и до днес помни как е и изпратила сина си на мисия. „Болката си е постоянна. Само че свикваш да живееш с нея. За тази болка лек няма. 13-ата, последната жертва, фаталното число”, каза Радка Милева.

Краят на войната в Ирак не донесе покой и на майката на офицерски кандидат Антон Петров. В родния му град Русе се събраха негови близки, приятели и колеги от бившата 68-а бригада „Специални сили“, за да почетат паметта му.

„Тук сме не поради някакво задължение, а просто защото така го чувстваме, че така е правилно и че така трябва да го направим. Тук сме, за да покажем и на вас, и на всички останали, че Антон не е забравен”, обясни подполк. Стоян Асенов.

Снимка: БГНЕС

За периода на участие в операцията в Ирак от 2003 до края на 2008 година България  даде 13 жертви.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.