Над 150 души ще влязат в ледените води на Тунджа, без да им се иска зелен сертификат

В Калофер се готвят за Йордановден и традиционното мъжко хоро в ледените води на Тунджа. 

Местата във всички хотели и къщи за гости не само в града, но и в околните населени места са заети. 

През целия ден продължи подготовката за мъжкото хора. Реката вече е преградена с изкуствен бент, за да образува дълбок вир.

Очаква се в ритуала да се включат над 150 смелчаци. Утре за тях няма да се изисква зелен сертификат, за да влязат в реката.

Напук на грандиозния скандал и наложените глоби миналата година, кметът на Калофер е категоричен традицията и тази година ще бъде спазена и хоро в Тунджа ще има.

"И чума да има, хоро ще има. Ние сме го наследили. Длъжни сме да го опазим и виждам, че добре се предава на младото поколение", заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

И така десетки гайдари и част от мъжете, които утре ще се хванат на леденото хоро, от рано сутринта нагазиха в студените води на Тунджа, за да изградят специален бент, в който да изпълнят древния обичай.

"Да се получи един малък вир, в който има една красота – борбата за самия кръст, кой ще го извади", казва Милен Атанасов.

Да накараш леда да заври под краката ти с тъпани и гайди е магията на ритуала, разказва Милен. От  20-години не е пропускал нито един Йордановден да не е в ледените води на Тунджа.

"Който и от големите да хване кръста, под водата го дава на най-малкия и той го изкарва кръста от водата. Тръпката е уникална. Който влезе във водата на този ден, той не се разболява. То и за това се казва Светото кръщение", разяснява Милен.

Ден преди Йордановден в Калофер никъде няма свободно място. Всичките 800 легла са заети. Заети са и хотелските места в околните села и градове.

Всички хотели и къщи за гости в Калофер са заети за Йордановден

В къщата за гости на Лиляна всичките 10 места са резервирани още преди три месеца.

"От Габрово, от София и от Стара Загора. Те искат да наблюдават този ритуал, който се провежда единствено в нашия град, заяви Лиляна Гологанова, собственик на къща за гости.

Тази година цените в къщите за гости са  увеличени с 5 лева и нощувката на човек излиза между 25 и 35 лева.

"Тази последната една седмица телефонът не е спрял да звъни за резервации за Йордановден, но то няма места в Калофер, всичко е  заето", казва и Илия Статев.

Мъжкото хоро в Калофер е на път да възроди семейния бизнес в града.

Обичайно гостите в Калофер пристигат ден преди Богоявление, за да преспят в града и на следващата сутрин да са първи на Черковния мост, откъдето се хвърля Богоявленския кръст и се играе мъжкото хоро в Тунджа.

Хиляди спасяваха Богоявленския кръст в цялата страна (ОБЗОР)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.