Стотици граждани изпълниха централния площад, за да участват в тържествения митинг - поклонение

Отбелязваме 174 години от рождението на Христо Ботев. Кулминацията на годишнината беше в родния град на революционера - Калофер. 

Стотици граждани изпълниха централния площад, за да участват в тържествения митинг - поклонение по повод годишнината от рождението на Христо Ботев. Почетна рота с военен караул изнесе от Национален музей “Христо Ботев” Ботевото знаме.

 

Единствените оцелели лични вещи на Христо Ботев се пазят като национална светиня в родния му град Калофер. Джобният му часовник, писалищните принадлежности и мастилничката, в която все още има мастило, разказва ни Боян - един от живите наследници на Ботев.

 „Човек, който по уникален начин е слял думите с делата. Ние не си даваме сметка, че е живял само 28-години и днес младите хора, които са на тази възраст мъничко, от това което той е знаел, ако знаят, ще бъде чудесно за бъдещето на България”, казва наследникът на Христо Ботев Боян Ботйов.

Ботев нарича тази къща в центъра на Калофер свой роден дом. След опожаряването е възстановена от калоферци в първоначалния й вид. Само две неща са оцелели и до днес.

„Това е чекръкът и шевната машина, която дори не е била притежание на баба Иванка, а тя е взима от други калоферци, за да може да работи на черно, да изкарва прехраната си.  В семейството се раждат 9 деца”, разказва директорът на Национален музей „Христо Ботев”- Калофер Ася Николова.

С военен ритуал беше почетена годишнината от неговото рождение.

 „България, която мисли за бъдещето на децата ни, България, която мисли и за достойните старини на родителите ни. Само тогава ще премахнем глухият тътен на оковите, които за съжаление и днес ни стягат с бедността и лишенията на много българи, а когато има бедност и лишения има и кражба на свобода”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Сред изкачилите стъпалата до върха на паметника срещаме и 8-годишният Борис. Идва с родителите си от София специално за рождението на Ботев.

 „Той е революционер и се е бил за свободата на България. Плавал е с кораба Радецки. И съм облечен като Христо Ботев, като четник”, споделя 8-годишният Борис Димчев.

„Качвайки се нагоре по стълбите към паметника на този наш велик българин, сърцето ми бие лудо, лудо като на българка, като на калоферка. За мен е нещо много. Повече от идеал, повече от Бог. Нещо, което е недостижимо”, казват Христина Ганова, също избрала да почете революционера на днешната дата.  

 

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.