Чуваме и много заплашителна реторика, заяви генералният секретар на НАТО

НАТО не може да каже със сигурност какви са намеренията на Русия в ситуацията около Украйна, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за канадския телевизионен канал CBC, предаде БГНЕС.

"Няма никаква сигурност относно намеренията на Русия", каза той в отговор на въпрос доколко сериозна е заплахата от руско нашествие в Украйна. Столтенберг допълни: „Възможно е да има промяна в плановете. Така че може да се спекулира по този въпрос, но в действителност няма сигурност. Знаем за значително увеличаване на руските военни сили, струпване на десетки хиляди войници и тежка техника. Чуваме и много заплашителна реторика”.

Кремъл: Русия и Западът остават на напълно несъвпадащи позиции

В западните страни, както и в Киев, се появиха твърдения за възможно руско нахлуване в Украйна. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи тази информация като празно и безпочвено нагнетяване на напрежението. Той подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време Песков не изключи възможността за провокации, които да оправдаят подобни изявления, и предупреди, че опитите за силово решаване на кризата в югоизточната част на Украйна ще имат много сериозни последици.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.