Това беше поредният кръг преговори за напрежението в Украйна

Приключиха разговорите на тема „Сигурност” между САЩ и Русия. Външните министри Антъни Блинкен и Сергей Лавров се срещнаха в Женева в поредния кръг преговори за напрежението в Украйна и отношенията между НАТО и Русия. Двамата нарекоха разговорите „отворени” и „полезни”.

Среща в Женева на Антъни Блинкън и Сергей Лавров

И двете страни пак повториха дълбоките си подозрения за истинските намерения и мотиви на другия

„Не изключваме, цялата тази истерия, която разпалват нашите западни колеги, да има за цел ако не да предизвика някаква военна провокация от украинците, най-малкото да прикрие тактиката на Киев тотално да саботира Минските мирни споразумения. Друго обяснение не виждам”, заяви Сергей Лавров.

„Помолих Лавров, от руска гледна точка, да ми обясни реално как действията им помагат да засилят сигурността на тяхната държава и цялостните им, стратегически интереси. Защото, както му казах лично – това, което направиха в последните години, на практика води до всичко, което те декларират, че искат да избегнат”, заяви Антъни Блинкен.

Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния

Следващата среща пак ще е на ниво външни министри. Лавров каза, че за евентуални разговори между президентите Путин и Байдън трябва по-дълга подготовка и конкретни причини, които да я налагат.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.