Западът настоява Москва да изтегли войските си от границата на Украйна

Пореден опит за намиране на дипломатическо решение на кризата около Украйна.  Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще се срещне днес в Женева с руския външен министър Сергей Лавров, за да обсъдят напрежението между Запада и Русия. До ескалацията се стигна след като Русия струпа войски на границата си с Украйна.

Съединените щати и западните им съюзници настояват Москва да изтегли войските си от граничните райони, а Русия иска да получи гаранции за сигурността си и уверение, че НАТО повече няма да се разширява на изток.

САЩ представиха проект за безпрецедентни по мащаб санкции срещу Русия

„Украйна не е агресорът тук. Украйна просто се опитва да оцелее. Никой не трябва да се учудва, ако Русия предизвика провокация или инцидент и след това се опита да го използва, за да оправдае военна намеса. Президентът Путин полага основите за нахлуване, защото не вярва, че Украйна е суверенна нация”, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

„Убедени сме, че целта на тази кампания е да създаде информационно прикритие за подготовка на техни собствени мащабни провокации, включително военни”, категорична е говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.