То се прилага при хора, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на риск от тежко заболяване от коронавирус

В четвъртък лекарственият регулатор на Европейския съюз даде зелена светлина за използването на антивирусното Covid хапче на Pfizer Inc за лечение на пълнолетни хора, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на риск от тежко заболяване от коронавирус, съобщава БНР. 

От Европейската агенция по лекарствата (EMA) дадоха насоки за употребата на лекарството при спешни случаи още миналата година. След като беше одобрението, хапчето на Pfizer - Paxlovid може да се използва от всички държави членки на ЕС.

COVID-19: Средната заболеваемост у нас се покачва

Италия, Германия и Белгия са сред страните, които вече са го закупили, посочва Ройтерс. 

Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се препоръчва в ЕС за лечение на Covid-19.

То съдържа две активни вещества, PF-07321332 и ритонавир (ritonavir), в две различни таблетки. PF-07321332 действа, като намалява способността на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Covid-19) да се размножава в тялото, докато ритонавир удължава действието на PF-07321332, позволявайки му да остане по-дълго в тялото на нива, които засягат размножаването на коронавируса.

Богдан Кирилов: През май ще има адаптирана ваксина срещу COVID

Данни от изследване, включващо болни от коронавирус, показват че лечението с Paxlovid значително намалява хоспитализациит и смъртните случаи при пациенти, склонни към тежко боледуване на COVID.

По-голямата част от пациентите в проучването са били заразени с варианта Делта. Въз основа на лабораторни изследвания се очаква Paxlovid също така да бъде активен срещу Омикрон и други варианти, посочва EMA.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.