Това заяви руският външен министър във видеообращение

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в отговора на САЩ на предложенията на Русия за гаранции за сигурност липсва положителна "реакция" на основния й въпрос за неразширяването на НАТО на изток, пише БГНЕС.

Отговорът дава основание за сериозни разговори само по въпроси от второстепенно значение, заяви Лавров във видеообръщение.

САЩ: Китай да използва влиянието си в Русия, за да спре инвазия в Украйна

Той "ни позволява да разчитаме на началото на сериозен разговор, но по второстепенни въпроси. В този документ няма положителна реакция по основния въпрос", каза външният министър.

 "Основният въпрос е по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и разполагането на оръжия, които могат да застрашат територията на Руската федерация".

Русия е струпала голям брой войски на границата с Украйна - развитие, което западните страни разглеждат като подготовка за инвазия. Москва отрича това.

САЩ и НАТО отхвърлиха исканията на Русия (ОБЗОР)

През декември миналата година тя представи на САЩ и НАТО своето предложение за предоставяне на гаранции за сигурност в Европа, което отчита интересите на страната.

В писмен отговор на тези искания Вашингтон заяви, че се ангажира да поддържа "политиката на отворени врати" на НАТО. НАТО предаде и собствения си отговор "успоредно със САЩ".

Лавров заяви, че според него американският документ "скоро ще изтече" в медиите и съдържанието му ще стане достояние "на широката общественост".

Той заяви, че Русия изразява своята загриженост за сигурността във връзка с разширяването на НАТО на изток още от 90-те години на миналия век, но без резултат.

Министърът заяви, че разширяването на алианса противоречи на международни договори като Истанбулската декларация от 1999 г. и Декларацията от Астана от 2010 г. между членовете на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Москва: Неприемлива е мисълта за война между Русия и Украйна

Той твърди, че според декларациите държавите имат право свободно да избират военните си съюзи, но всяка държава е длъжна "да не укрепва своята сигурност за сметка на сигурността на другите".

"С други думи, правото на избор на съюзи е ясно обусловено от необходимостта да се отчитат интересите на сигурността на всички останали държави от ОССЕ, включително на Руската федерация", обясни Лавров.

“Не можем да приемем подобна ситуация. Имаме тези писмени ангажименти и те са потвърдени в рамките на ОССЕ неведнъж. Сега ще се съсредоточим върху обяснението на тази хитра позиция на нашите западни колеги", каза  още външният министър. 

Лавров заяви, че е попитал държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за позицията му, но той само "свил рамене".

За изясняване на ситуацията в близко бъдеще Русия ще изпрати официални искания до всички страни, чиито лидери са подписали двете декларации, каза той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.