Москва обяви, че няма да бърза да прави заключения

Ще се върне ли трайно кризата около Украйна на масата за преговори? Съединените щати и НАТО отхвърлиха в писмени отговори до Русия искането Алиансът да се изтегли от Източна Европа, а на Украйна никога да не бъде предлагано членство. Всички сега очакват отговора на Москва, която ще обмисли внимателно предложенията на Запада.

Кремъл не е оптимист след отговора на САЩ

Москва обяви, че няма да бърза да прави заключения, след като Вашингтон и НАТО отговориха на руските предложения за преначертаване на сигурността в Европа след Студената война.

„Там има реакция, която ни позволява да очакваме да започне сериозен диалог, но по второстепенните въпроси. Що се отнася до главния въпрос, в документа няма положителна реакция към него”, коментира министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Основният въпрос, според Лавров е, че Русия счита за неприемливо по-нататъшното разширяване на НАТО на Изток и разполагането на оръжия, които могат да застрашат Руската федерация. В сряда руският външен министър предупреди, че Москва ще предприеме необходимите ответни мерки, ако не получи „конструктивен“ отговор.

САЩ дадоха отговор на исканията на Русия

Според американския държавен секретар в писмото на Вашингтон се отправя предложение към Владимир Путин да избира между преговорите и риска от нови строги икономически санкции.

„Отговорът ни очертава сериозен дипломатически път напред, ако Русия избере да тръгне по него. Топката е в тяхното поле”, обясни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Западът изразява готовност да преговаря с Москва в няколко области, като контрол върху ядрените оръжия и ограничения върху военните маневри. И в двата писмени отговора - на Вашингтон и на НАТО обаче се отхвърля искането на Русия Алиансът да се оттегли от Източна Европа и никога да не приема в редиците си Украйна.

„НАТО е отбранителен съюз и не търсим конфронтация. Но не можем и няма да правим компромис с принципите, на които се основава сигурността на нашия съюз и сигурността в Европа и Северна Америка”, каза Йенс Столтенберг.

Столтенберг: НАТО подава ръка на Русия, но се подготвя за най-лошото

„Независимо дали ще изберат пътя на дипломацията и диалога, дали ще решат да подновят агресията срещу Украйна, ние сме подготвени и за двата варианта”, добави Блинкън.

Според държавния секретар на САЩ Вашингтон не е пожелал да публикува писмения си отговор към Москва, защото смята, че дипломацията има повече шансове за успех, ако се придържа към конфиденциалността.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

aЗа да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.