Това обяви министърът на парламентарния контрол

Точно 206 американски военни провеждат учения в България със съответната техника и въоръжение към средата на януари. Това обяви министърът на отбраната Стефан Янев по време на парламентарния контрол в петък в отговор на запитване от депутата Елена Гунчева от „Възраждане”.

„И в момента продължава този тип учения. Защото българските и американските въоръжени сили провеждат такъв тип учение - от началото на януари. То ще продължи до месец юни”, уточни той.

Янев: Нито един български войник няма да участва в конфликт в Украйна, без решение на НС или МС

Военният министър обясни още, че числеността на цивилния и военния компонент, присъстващ от САЩ на територията на България, не може да надвишава 2 500 души.

„От 2006 г. до момента не е имало случай, в който американските военнослужещи да са доближавали цифрата от 2 500. Говорим дори не за постоянно присъствие, а за тип учения, които се провеждат на учебния полигон в Ново село”, каза още Янев.

 

 

Гунчева добави, че не ѝ е ясно каква работа имат американските войски в България. „Ние сме член на НАТО, а не протекторат на САЩ”, заяви тя и попита защо почти всички надписи в тези бази са на английски и това е националният език там.

Министърът беше категоричен, че съоръженията са под български контрол. „Внушението, че са някакъв вид американски бази е по-скоро неправилно и мисля, че не е коректно. Решението за създаването на подобен тип съвместни съоръжения е взето от правителството и парламента през 2006 г. В момента да търсим критика по отношение на тогавашното политическо представителство е не много коректен спор, не е адекватен във времето”, уточни Янев.

Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

От думите на министъра по време на парламентарния контрол стана ясно още, че са ремонтирани 50 км от оградата по границата ни с Турция в два основни участъка - при Свиленград и Елхово.

„Това е около две трети от цялата дължина на граничното съоръжение. Направени са необходимите поправки, там където има паднали оградни пана, добавена е необходимата тел, ремонтирана е инфраструктурата, както е отстранена и растителността”, уточни какво точно е свършено Янев.

Ремонтът на наблюдателната аеросонда обаче е отпаднал, разясни той и заяви, че 5 млн. лева, предвидени за това, не са използвани и са върнати на Министерството на финансите.

Към момента министърът заяви, че армията участва с 20 души в опазването на държавната граница, които са ангажирани с транспортни задачи, за решаване на определени логистични задачи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.