ЕС търси алтернативи на руския газ в случай на енергийна криза

Тъй като Европа е обезпокоена за доставките на газ на фона на опасенията от руска инвазия в Украйна, Катар ще бъде домакин на среща на върха на най-големите износители на природен газ, включително Русия, съобщи БТА.

Според американски официални лица Съединените щати са потърсили помощта на своя близък съюзник Катар за осигуряване на спешни доставки ако газопроводите към Западна Европа бъдат спрени.

Вучич: С Петков разговаряхме за укрепване на енергийното сътрудничество

Организаторите не съобщиха дали президентът на Русия Владимир Путин ще присъства на срещата на върха на 22 февруари, която се провежда два пъти годишно.

Русия, Иран и Катар са ключови членове на форума, на който ще се проведат и двудневни министерски срещи. Съединените щати и Австралия, други двама водещи износители, не са част от групата.

В понеделник, по време на среща с германския канцлер Олаф Шолц, президентът на САЩ Джо Байдън обеща да затвори газопровода "Северен поток 2" от Русия за Европа ако Москва започне инвазия в Украйна. Мащабният нов газопровод е завършен, но все още не е започнал да подава природен газ към Германия.

Енергийният съвет ЕС-САЩ обсъди алтернатива на руския газ за Европа

Европейският съюз също търси алтернативи на руския газ в случай на енергийна криза. Комисарят по енергетиката Кадри Симсон посети в петък Азербайджан, който е член наблюдател на газовия форум, в опит да диверсифицира енергийните източници на Стария континент.

По-рано този месец Саад ал-Кааби, министърът на енергетиката на Катар, заяви пред ЕС, че страната му не може сама да спаси Европа ако Русия спре доставките на газ, но е готова да помогне "в случай на нужда".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС