Европейският съюз отправя поглед към американския втечнен природен газ

Украинската криза може да застраши доставките на руски газ за Европа, които за някои страни са жизненоважни. За да избегне подобна ситуация, Европейският съюз отправя поглед към американския втечнен природен газ (ВПГ).

Във Вашингтон се проведе заседание на Енергийния съвет ЕС-САЩ, посветено на сигурността на газовите доставки и намаляването на зависимостта от изкопаемите горива. От европейска страна участваха върховният представител за външната политика Жозеп Борел и еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон.

Борел: ЕС преговаря за алтернативни доставки на газ за Европа

„Справяйки се с геополитиката и въздействията върху климата върху настоящия енергиен пазар, ЕС и САЩ се ангажират да работят заедно, за да гарантират, че глобалните пазари на втечнен природен газ имат капацитета да предоставят допълнителни и разнообразни доставки в случай на прекъсване на доставките на тръбопроводен газ в краткосрочна перспектива, тъй като страните се отдалечават от изкопаемите горива към устойчиво бъдеще с нулеви емисии”, се посочва в съвместно изявление.

В него се подчертава също, че САЩ и ЕС препотвърдиха на срещата ангажимента си да работят заедно проактивно за „справяне с всякакви потенциални рискове, свързани с доставката на енергийни ресурси“ за Европа.

Освен това Вашингтон и Брюксел потвърждават, че е „неприемливо да се използват енергийните ресурси като оръжие или лост за геополитическо влияние“. В тази връзка те уточняват, че възнамеряват да помогнат за укрепването на енергийната сигурност на „източните партньори“, като Молдова и Украйна, „включително чрез реверсивни доставки на газ“.

57% по-малко руски природен газ е преминал през Украйна за януари

Много страни се опасяват, че Русия, която сега осигурява 40 процента от газа за Стария континент, може да намали доставките в случай на конфликт с Украйна. Част от решението при евентуално спиране на руския внос могат да се окажат САЩ с техния ВПГ.

Кондензиран до течно състояние, ВПГ може да се доставя от цял свят с кораби. Регазифициран при пристигането му в метановите терминали, той може да се преразпределя в газообразно състояние през системата от европейски газопроводи.

САЩ вече са най-големият доставчик на втечнен природен газ за Европейския съюз, но с оглед възможните шокове в снабдяването при евентуална руска инвазия в Украйна, Вашингтон укрепва сътрудничеството с различни европейски правителства и с операторите на пазара, за да доставя допълнителни обеми, отбелязва БТА.

ЕНЕРГИЙНИ МАНЕВРИ: Има ли проблем със сделките с природен газ? (ОБЗОР)

Опасенията са, че като ответна реакция Москва може драстично да намали доставките на течни изкопаеми горива, които за много европейски страни са жизненоважни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА