Дипломатическото решение остава възможно, подчерта държавният секретар

Рискът Русия да предприеме военни действия в Украйна е достатъчно висок и оправдава изтеглянето на голяма част от персонала на посолството на САЩ в Киев, което Държавният департамент обяви вчера. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Междувременно разговор между президентите на Съединените щати и Русия завърши без съществен резултат. Джо Байдън е предупредил Владимир Путин, че Вашингтон е готов за дипломация, но ще отговори решително, ако Русия нахлуе в Украйна. Киев пък отхвърли категорично твърденията, че има намерения да затвори въздушното си пространство. А говорителят на Пентагона отказа да потвърди информацията на някои медии, че руската инвазия щяла да започне в сряда.

Байдън към Путин: Готови сме за дипломация, но ще отговорим, ако нахлуете в Украйна

„Руснаците работят върху отговора на писмото, което им изпратихме преди повече от две седмици с предложения за конкретни области за преговори. Остава да видим дали ще се съобразят. Ако го направят, ние сме готови да се ангажираме заедно със съюзниците си и партньорите си. Подчертавам, че ако Москва избере пътя на агресията и нахлуе в Украйна, отговорът ще бъде бърз, ще бъде единен. ще бъде тежък”, заяви Блинкън.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор:
Източник: БТА