В нея ще участват още лидерите на САЩ, Канада, Германия, Италия, Япония, Полша и Румъния

Френският президент Еманюел Макрон ще участва в понеделник следобед във видеоконференция с лидерите на САЩ, Канада, Германия, Италия, Япония, Полша и Румъния, както и с представители на ЕС и НАТО, "за да продължи тясната координация между европейските съюзници и партньори" по конфликта в Украйна, съобщиха от Елисейския дворец, предаде БГНЕС.

След това Макрон ще посрещне германския канцлер Олаф Шолц и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Елисейския дворец на работна вечеря с представители на европейската промишленост, на която ще бъдат обсъдени "предизвикателствата пред европейския икономически суверенитет, включително в светлината на събитията в Украйна", добави френското председателство.

Зеленски иска незабавно членство на Украйна в ЕС

По-голямата част от днешната програма на Еманюел Макрон ще бъде посветена на кризата. Преди обяд ще се срещне със Съвета по отбрана и сигурност, а след това ще разговаря с министър-председателя Жан Кастекс.

Програмата включва разговор с президента на Грузия Саломе Зурабишвили, "за да обсъдят въпросите на регионалната стабилност в контекста на войната в Украйна", съобщават от Елисейския дворец.

Еманюел Макрон вече разговаря с нея по телефона в събота, като потвърди "решимостта си да подкрепи партньорите от източните съседи" на ЕС "срещу всеки опит за напрежение и дестабилизация".

Украинската делегация пристигна за срещата с руските представители

Ръководителят на френската дипломация Жан-Ив Льо Дриан заяви в петък, че руската офанзива в Украйна може да обхване Молдова и Грузия.

От Елисейския дворец заявиха, че "не е изключено" Олаф Шолц и Урсула фон дер Лайен да вземат участие във видеоконференцията, насрочена за 17,30 ч. от Елисейския дворец.

Освен украинското досие, целта на последвалата вечеря е да се "подготви срещата на върха", организирана по време на френското председателство на Съвета на ЕС на 10 и 11 март и "посветена на европейския модел за растеж и инвестиции", подчерта председателството.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор:
Източник: БГНЕС