В неделя руският президент Владимир Путин нареди възпиращите оръжия да бъдат приведени в повишена готовност

Британското правителство не вижда съществени промени в стратегическата ориентация на руските ядрени сили. Позициите на оръжията са преразгледани, "няма съществена промяна", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс пред лондонската радиостанция LBC, предаде БГНЕС.

В неделя руският президент Владимир Путин нареди възпиращите оръжия да бъдат приведени в повишена готовност. Това включва и ядрените сили, въпреки че Путин не ги спомена изрично.

Уолъс обвини руския президент, че "показва мускули", тъй като инвазията му в Украйна е в застой.

Започнаха преговорите между Украйна и Русия

"В момента руският лидер действа с реторика на отвличане на вниманието. Той иска да напомни на всички ни, че разполага с ядрено възпиращо средство", допълни Уолъс и подчерта, че Обединеното кралство, Франция и САЩ разполагат със собствени ядрени средства за възпиране, "които ни осигуряват сигурност от десетилетия".

Китай призова за сдържаност след обявеното от Русия повишаване на готовността и нарасналата във връзка с това загриженост.

"Всички страни трябва да запазят спокойствие, да проявят сдържаност и да избягват по-нататъшна ескалация", заяви в Пекин говорителят на Министерството на външните работи Уанг Уенбин. Китай подкрепя всички усилия за разведряване и намиране на мирно политическо решение, заяви пред медиите китайският говорител. Той отново подчерта, че с оглед на разширяването на НАТО на изток, загрижеността на Русия за нейната сигурност трябва да бъде взета на сериозно и проблемите да бъдат решени по подходящ начин. В отговор на допълнителни въпроси говорителят подчерта, че Китай и Русия са "стратегически партньори", но не и "съюзници". Китай решава отношението и политиката си за всеки отделен случай, подчерта дипломатът.

Макрон ще участва във видеоконференция със съюзниците и НАТО

Политологът Херфрид Мюнклер вече се изказа в полза на разглеждането на евентуален ядрен вариант за Европейския съюз, независим от САЩ. Заплахата на Путин налага "да се мисли за ядрен вариант за европейците, независим от САЩ, защото не може да се знае дали скоро в САЩ няма да дойде отново на власт президент а ла Доналд Тръмп, който в настоящата ситуация изрази прекомерна симпатия към Путин", каза берлинският политолог в ефира на радио Дойчландфунк. Ядрената сила Франция вече предложи през 2020 г. на останалите държави от Европейския съюз диалог за ядрено възпиране.

Британското правителство подготвя по-строги мерки за борба с икономическите престъпления в светлината на руската агресия в Украйна и смята да се насочи по-специално към руските олигарси. Законопроектът, който ще бъде представен във вторник, има за цел да се справи с "мръсните пари във Великобритания и корумпираните елити", заяви правителството.

Зеленски иска незабавно членство на Украйна в ЕС

"Действаме все по-бързо и по-усилено, за да разрушим фасадата, зад която твърде дълго се криеха онези, които подкрепят унищожителната кампания на руския президент Владимир Путин ", заяви премиерът Борис Джонсън. От години Лондон е критикуван, че не предприема достатъчно решителни действия срещу съмнителните руски парични потоци във Великобритания.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: