Председателят на организацията Дмитрий Карпов очаква още 15 семейства и търси апартаменти

Младо семейство от Украйна, избрало България преди 5-години, за да помага на хора, попаднали в капана на зависимостите, днес приютява бягащите от войната. 

Сдружението им “Пътят към свободата“ е успяло да намери подслон на няколко украински граждани в Пловдив. 

Сред тях има десет семейства, едното от които е тричленно с бременна жена.

Вместо да празнува Деня на жената, Татяна с двете си деца са далеч от родния дом. След пет дни на път снощи намират нов дом в центъра на Пловдив. Разказва, че са едни от последните успели да напуснат Киев преди градът да бъде затворен.

"Преди да поставят бетонните прегради успяхме да се измъкнем. Много се стреляше. Молихме се.  Над къщата ни прелитаха непрекъснато ракети. Наблизо има военно поделение и то стана обект на взривове. Няколко нощи спяхме в мазето. На петия ден мъжът ми ни качи в колата и ни закара до границата с Румъния", разказва Татяна Шандригина.

Вече далеч от Киев Татяна още помни думите, с които съпругът й я изпраща с двете ѝ деца.

"Той остана там, в Украйна, за да помага като доброволец на отбраняващите се. Но от сутринта нямам връзка с него и се моля и вярвам, че всичко е наред и е в безопасност", надява се Татяна.

Дъщеря ѝ Соня, която е в 7-ми клас, непрекъснато пита кога ще се върне на училище.

"Любимият ми предмет е информатиката. Обичам да рисувам графики", споделя Соня.

Съдбата ги събира под един покрив с началната учителка Ина Гришман. Събрала живота си буквално в една чанта и тръгнала към гарата в Киев, за да стигне до Молдова.

"Стреляха по колата, с която отивахме към гарата. Никога няма да забравя гледката. На пътя имаше опожарени автомобили, автобуси, убити хора. А в купето във влака майки ми викаха вземи бебето ми, за да е с теб на сигурно място. Това беше ужасно", разказва учителката.

Наталия, която бяга от Осека, трети ден не може да се отърси от преживянето. Непрекъснато плаче.

"Аз оставих там сестра ми, майка ми, племенницата ми. Целият ми живот остана там. И не вярвам, че тази война скоро ще свърши“, казва тя.

Докато повечето от тях искат да се върнат обратно в Украйна, Наташа вярва, че ще започне нов живот у нас и търси работа.

"Аз мога да работя професионално почистване. Да чистя къщи например. Ако науча и езика ще мога да упражнявам професията си. Аз съм счетоводител", заявява Наташа.

Всички тях ги свърза Димитрий Карпов, човекът в Пловдив, който подава ръка на бягащите от Украйна. Поема не само храната и издръжката им, но и наемите за квартирите.

"Сега ние търсим още апартаменти. Има хора, които дават своите, които преимат просто семействата и отворят своите къщи, стаи и много хора ни носят храна, дрехи", казва председателят на Сдружение "Пътят към свободата" Дмитрий Карпов.

До дни Димитрий  ще настани в Пловдив още 15 семейства от Украйна.  

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.