Как оцеляват хората?

Продължава руската офанзива срещу редица градове в Украйна.

„Една моя приятелка остана без къща. Много е тежко”, разказа бесарабската българка Светлана Николова, която живее в Измаил.

За нападението в Мариупол знае, че има много загинали. По думите й сред жертвите са и млада майка с новородено.

Валентина Таранюк също е в района на Измаил. „Вчера е имало ракети в Киев, загинали са хора”, разказа Валентина.

Алина Митева е в Мелитопол. „По последни данни нашият кмет е в Луганск и чака съд”, разказа Митева. „Продължават да отвличат хора. В неделя е отвлечен кметът на Мелитополски район. Не се знае къде е”, каза Митева. Вчера е имало митинг, разтурен от руската армия. Митева обясни, че и от този протест има хора, които са изчезнали.

 

 

Марина Лозовенко  e бесарабска българка, член на градския съвет на Одеса. „Чуват се силни сирени непрекъснато. Само от сутринта вече имаше два сигнала за тревога. Забелязва се умора, особено при по-възрастните хора от непрестанното криене в бомбоубежищата”, сподели тя.

 

 

Михаил Станков е с български произход. Той е в Одеса и чака да се включи в доброволческите отряди за отбрана на града. „Всички мъже искаме да защитаваме своята държава. Минал съм обучение  за войници и си чакам реда, за да се включа в отбраната.  Оръжието е достатъчно, но хората, желаещи да се включат в отрядите са много”, сподели той.

Повече гледайте във видеоматериалите 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова