Кирил Петков изрази недоволство от действията на прокуратурата спрямо бившето ръководство на „Булгаргаз”

Ден след предложението на "Булгаргаз" за рекордно поскъпване на газа, първи реакции от правителството. Министър- председателят Кирил Петков обясни, че цените са високи в цяла Европа, но ако сме имали повече източници на доставка е щяло да бъде по-евтино. Петков обвини прокуратурата, че не действа спрямо бившето ръководство на газовия доставчик.

Все пак прогнозите са за по-ниска цена от предложената вчера. Въпреки това правителството обмисля как да помогне и на бизнеса, и на битовите потребители. А сред причините за високите цени Кирил Петков видя и действията на Русия.

Половин месец преди решението колко да плащаме за синьо гориво през април, КЕВР успокоиха – вероятно няма да се стигне до предложената от  „Булгаргаз” цена от почти 180 лева.

 „Цените се успокояват. Ако днес „Булгаргаз” бяха подали заявлението си, нямаше да имаме цена и увеличение от 180 лева, щеше да бъде примерно 135”, обясни председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Причината за рекордното предложение е нестабилността на борсите през последните седмици в комбинация със законовото изискване „Булгаргаз” да отправя предложения през първата половина на месеца, обясниха от дружеството.

Шефът на "Булгаргаз": В края на месеца ще има корекция в цената на газа

 „В момента първите 10 дни,  в състояние на война, котировките и борсовите индекси са много високи”, добави председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз” Иван Топчийски.

Правителството обмисля варианти, с които да помогне на индустрията, която е на синьо гориво. Предстои да се реши дали да има компенсации и за тях, или друг тип помощ.

„Ние сме част от световния пазар. Аз нямам вълшебна пръчка да намаля цената на газа каквото и да правя. Ако имахме български газ да го мислим, но в случая нямаме. Това, което ние оценихме вчера е, че сме в една лодка с бизнес”, каза още Петков.

Битовите потребители, които и сега са подпомагани със сметките си газ, най-вероятно ще получат подкрепа и за следващия месец.

„В зависимост от цената ще се вземе решение към края на месеца как да изглежда компенсацията и дали тя да бъде продължена за още един месец напред”, коментира министърът на енергетиката Александър Николов.

Петков: Наши политически сили се въвличат в хибридки, това е предателство

В случващото се през последните месеци с енергетиката в цяла Европа, премиерът Кирил Петков видя хибридни действия на Русия.

„Купувайки газовите хранилища в Германия и оперирайки тези газови хранилища, той източва нивата на газа в Западна Европа до ниски. Нашето младо правителство попадна точно в перфектната буря”, каза министър-председателят.

А като локална причина у нас Петков посочи лиспата на диверсификация. Той е недоволен и от действията на прокуратурата спрямо бившето ръководство на „Булгаргаз”. МВР е работило активно по казуса, но щом нещата са отишли към обвинението не е последвало нищо.

„Бяха събрали оперативни данни, които прокуратурата иззе по тяхна компетентност, но да оттогава нищо не сме чули какво се случи. Това е поредният случай, при който, според мен, е имало ясни злоупотреби и изчезва в небитието на прокуратурата”, уточни Петков.

Премиерът очаква интерконекторът с Гърция да бъде завършено не по-рано от шест месеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.